poniedziałek, 3 stycznia 2011

Galette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli

Święto Trzech Króli (l'Epiphanie) to we Francji okazja do zajadania się la galette des Rois, czyli ciastem francuskim z kremem marcepanowym.
la galette, la couronne, la fève
Zgodnie z tradycją, w cieście ukryta jest porcelanowa figurka zwana la fève. Ciasto kroi się na tyle części, ile jest osób przy stole. Najmłodsza z nich wchodzi pod stół i wskazuje komu podać odpowiedni kawałek ciasta. Ten, kto znajdzie la fève zostaje mianowany królem (le roi) lub królową (la reine), dostaje w nagrodę papierową koronę (la couronne) i zobowiązuje się do kupna kolejnej galette des Rois

Istnieje kilka rodzajów galette w zależności od regionu. Francuzi tak polubili to ciasto, że w rzeczywistości jedzą je przez cały styczeń przy każdej nadarzającej się okazji. Figurki mogą przedstawiać tytułowych Trzech Króli (les Rois mages), ale również bohaterów współczesnych bajek i filmów jak np. Harry'ego Pottera.

Ciasto smakuje najlepiej na ciepło, podgrzane w piekarniku.

Bon appétit! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 TEMATY POKREWNE
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Epiphanie, czyli jak Francuzi obchodzą Święto Trzech Króli
Historia Galette po francusku  - książka Carrousel le monde francophone
Historia Galette i przepis po polsku   - blog Vive la cuisine
 Jak serwować Galette  - blog Comme une Francaise
 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Czujesz niedosyt?
Zajrzyj na Facebook, Youtube lub Quizlet :) 
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 komentarzy:

  1. Z kremem marcepanowym? A nie migdałowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem specjalistką od kuchni, ale dla mnie to to samo. Na marcepan składają się zmielone migdały i cukier, które są także bazą kremu do naszej galette. W sklepach można kupić już gotową masę do galatte, która wygląda jak typowy marcepan. Nazywa się "pate d'amande".

      Usuń
  2. Dobry wieczór, Justyno.
    Twój blog jest nieocenioną pomocą naukową!! :)

    A ja słyszałam, że do tego galette wkłada się ziarno fasoli - co Ty na to??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno tak było dawniej. Stąd nazwa "la fève", czyli fasola. Teraz jednak królują porcelanowe figurki, chociaż może można gdzieś zdobyć galette z prawdziwym ziarnem fasoli, kto wie ? :)

      Usuń
  3. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Les mages venant d'Orient représentent les trois pouvoirs : pouvoir royal (l'or), pouvoir sacerdotal (l'encens) et pouvoir spirituel (la myrrhe).

    OdpowiedzUsuń